Rakennuspäiväkirja

lauantai 30. huhtikuuta 2011

Keittiösuunnitelma

Tässä muutama kuva keittiösuunnitelmasta. Tila on oikeasti korkeampi, vinolla sisäkatolla. Välitilan materiaalia ei olla vielä päätetty. Kulmaukseen tulee avohyllyjä tammilevystä. Tasokin on tammea. Me tehtiin sellainen edelliseen asuntoon ja oltiin siihen tyytyväisiä. Käsiteltiin taso parin vuoden välein Osmo Topoililla. Kuvassa näkyvät keittiöntuolit olivat minusta kivannäköisiä, mutta kun kävin kokeileen niitä Ikeassa, ei me niitä aiota hankkia. Ne tuntui tosi heppoisilta. Nitkui ja natkui.


perjantai 29. huhtikuuta 2011

Kustannuksia ja vaiheita, osa 4

Nyt on vuorossa pinnat ja kiintokalusteet. Taulukossa näkyy joitain hintaesimerkkejä. Lattiat pinnoitetaan parketilla ja kaakelilla. Eteiseen tulee tumma kaakeli, apukeittiöön tiilenpunainen kaakeli (jos vaimo lämpenee sille *vinkvink*) ja kaikkiin muihin tiloihin parketti. Luultavasti kaksisauvainen perus tammiparketti. Märkätilojen pinnat on tarkoitus tehdä itse. Katsotaan nyt sitten, riittääkö virtaa oikeasti vesieristyksen tekemiseen. Ollaan alustavasti puhuttu, että vaimo sen tekisi. Hän on hyvin tarkka ja taitava käsistään. Maalien menekkiä on arvioitu. Nyt ne näyttää alakanttiin lasketuilta neliöhinnoilta. Eli - pinnat pyritään tekemään itse.

Keittiön koneet hankitaan Ikeasta. Ovat ilmeisesti kohtuullisen laadukkaita Whirlpool-koneita. Astianpesukoneeseen panostetaan enemmän. Halutaan mahdollisimman hiljainen, koska keittiö ja olkkari on samaa tilaa. Keittiön kalusteet tulee Ikeasta, koska hinta-laatu -suhde vaikuttaa olevan erinomainen. Palaan keittiösuunnitelmaan myöhemmin.

Osa vaatekaapeista hankitaan Ikeasta, osa paikalliselta toimittajalta. Apukeittiön kalusteet hankitaan Ikeasta. Kylppäreiden ja pikkuvessan kalusteiden osalta ei olla tehty mitään päätöstä.

Hyvää Vappua!

Uusi kuva uudestaan lasketulla vesieristyksen kustannuksella

Suojarakennelma trukkilavoista

Laitan tämänkin tänne muistiin. Elikkäs kuusien suoja-aidasta pitäisi tulla suurin piirtein luonnoksen mukainen. Kuntta pitää kaivaa aidan alta pois. Aidan voisi tukea kivien päälle. Alaoksat pitäisi vääntää aidan taakse suojaan. Lavoja tarvitaan 7 kappaletta.

torstai 28. huhtikuuta 2011

Iltavuoro tontilla

Olimme kaksi tuntia tontilla koko perhe ja keräilimme risuja. Tytöt näkivät ampiaisia joka paikassa ja olivat kauhuissaan. Me aikuiset ei nähty kyllä yhtään. Ehkä kaksi kärpästä? Risukasa kasvaa pikkuhiljaa.



Risuja kanneltiin käsipelillä, koska visioitu "risupasteija" eli risujen vetäminen pressulla ei toiminut kovin hyvin. Sidontaliinalla sen sijaan sai mukavan, tiiviin nipun aikaiseksi ja tämä helpotti ja nopeutti kantamista.



Tontin viereinen kääntöpaikka oli tehty päivän aikana valmiiksi. Tien korkeus näytti ainakin 20-30 senttiä matalammalta, mitä piirustuksissa. Se saattaa tarkoittaa meidän talon matalampaa korkeusasemaa ja vähemmän täyttötöitä. Toivotaan parasta.



Autotallin taakse jätetään kaksi kuusta. Täytyy miettiä kuinka suojataan ne. Olen suunnitellut suoja-aitaa, jonka voisi toteuttaa trukkilavoista.

keskiviikko 27. huhtikuuta 2011

Rakentamisen kustannuksia ja vaiheita, osa 3

Pari tuntia vierähti taas tontilla muksujen kanssa. Tytöt teki hiekkakakkuja ja minä kannoin risuja. Oli leppoisaa!

Alla on taulukko runkorakenteiden ja vesikatteen töistä. Talon runkohan tulee suurelementteina Simons Elementiltä. Otettiin säältä suojaan -asennus sisältäen myös katon rakenteet niin valmiiksi että konesaumatun pellin voi asentaa siihen suoraan. Yritimme sopia talopaketin valmiusasteen sillä periaatteella että meidän tai timpurin ei tarvitsisi nousta katto- tai räystäshommiin. Räystään ja ulkoseinän väliin tulevat laudat joudumme kuitenkin asentamaan itse. Ulkovuoraus pitäisi olla elementeissä täydellinen ylös asti. Taulukko kertoo tarkemmin, miten ollaan ajateltu työtä jakaa. Kattourakkaan kuuluu myös läpiviennit ja poistoputket. Kattourakoitsija on Peltisepänliike Niemelä.


tiistai 26. huhtikuuta 2011

Iltahommia tontilla

Kaikki polttopuuksi kelpaava puu saatiin kerättyä ja läjättyä yhteen pinoon. Yllättävän paljon niitä kertyi. Saavat kuivata kiveä vasten ja sahataan sitten joskus ennenkuin lahoavat.


Vaimo aloitti oksien kasaamisen tien varteen, josta UPM voi käydä nostamassa ne talteen. Ison läjän kerkesi saamaan aikaan ennen kuin piti lähteä viemään lapsia nukkumaan.


Nämä kaverit palvelivat hienosti. Yhden kerran kalahti kirves kiveen. Hiomiseen meni melkein tunti. Sen jälkeen olin vähän varovaisempi, mihin kirveellä huidon.



maanantai 25. huhtikuuta 2011

Puiden suojaamisesta

Kotimatkalla pääsiäislomalta istuimme junan leikkivaunussa ja siinä lasten somasti leikkiessä sain tilaisuuden runoilla ajatuksia puiden suojaamisesta. Eilen jo vaivasin päätäni, kuinka suojata puut kaivurin kolhuilta. Muutamilla nettisivuilla keskusteltiin asiasta. Puiden ympäriltä kannattaa kuulemma kaapia pintamaa pois käsipelillä 2 metrin säteeltä, koska kaivurin kauha on liian kömpelö ja rikkoo juuria. Ei pitäisi olla iso homma, koska pintamaata on ohuelti. Laskeskelin että vielä vuoden 1200 tienoilla takapihallamme liplatteli Itämeren aallot. Tämä on ollut tilanne, jos maa on kohonnut sentin vuosivauhtia. Pintamaata on siis sen verran mitä kahdeksassa sadassa vuodessa on ehtinyt kertyä eli muutama sentti. Alla on kerros silttimoreenia ja sen alla kallio.

Muutamien puiden kohdalla maanpinta nousee hiukan. Tällöin puun tyvi jäisi maan peittoon. Se ei ole kuulemma hyväksi, koska tyven pitäisi ”hengittää”. Puun ympärille voisi laittaa kaivonrenkaan tai muun kehikon, jonka sisäpuoli täytetään soralla tai muulla ilmaa läpäisevällä aineella. Jotkut jättävät kehikon ontoksi ja laudoittavat päältä.

Kaksi kuusta on noin kolmen päässä tulevasta autotallissa. Kuusten alaoksatkin pitäisi jotenkin suojata. Jonkinlainen suoja-aita pitäisi siihen viritellä.

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Rakentamisen kustannuksista ja vaiheista, osa 2

Käyn taas läpi kustannuslaskelmaa. Tässä vaiheessa olen jättänyt taulukoista varsinaiset summat pois, koska osa urakoista on vielä sopimatta ja koska osa urakoista on tuntitöinä teetettäviä. Sen takia tässä vaiheessa ei ehkä ole viisasta käydä tavoitekustannuksia julkisesti läpi. Ehkä taulukosta on kuitenkin jollekin apua kokonaisuuden hahmottamista varten kun aloittelee budjetin tekemistä. Oma ilo on käydä vielä kerran eri kohdat läpi ja varmistua, että ne on mietitty. Jos bongaatte puutteita, olisi hienoa jos laittaisitte niistä kommenttia :)



Kolmantena luokkana on Maanrakennus. Sovimme tammikuussa Maanrakennus Berglundin kanssa työstä. Kävimme yhdessä tontilta ja sain heiltä arvion kokonaiskustannuksista. Tämän lisäksi he lähettivät tarjouksen kiviaineksista. Täyttöä joudutaan tekemään aika paljon, koska tuleva maanpinnan korkeus on talon kaakkoisnurkassa 2 metriä korkeammalla kuin nykyinen maanpinta. Vastakkaisessa nurkassa ollaan onneksi samalla tasolla. Koko pihaa ei tulla täyttämään vaan takapiha jää reilusti alemmas. Tästä tuli mieleen, että pitää käydä katsomassa sopivaa pihan korkeutta ettei se jää liian alas suhteessa taloon.

Meille on jäänyt hämärän peittoon, voiko talon alle tulevaa täyttöä tehdä muilta tonteilta tulevalla kiviaineksella. Kai sitä voi käyttää ainakin alimmissa kerroksissa? Jos joku samalla alueella rakentava lukee tätä ja haluaa päästä eroon ylimääräisestä maasta, meille ainakin voi tarjota.

Tontti on kivikkoinen. Talon paikalla on kolme, noin 2-3 kuution kokoista kiveä. Pitkin tonttia on pienempiä kiviä. Osa joudutaan ehkä räjäyttämään. Sellaiset kivet, joita kaivuri voi helposti liikutella, ajateltiin hyödyntää pihan reunoilla. Olisi kiva jos terassin ympärillä olisi isoja kiviä. Myös aidantapaista voisi rakentaa kivistä. Kiviaita oli itse asiassa se mitä kaavassa määrättiin.

Asennan sadevesi- ja salaojajärjestelmää yhdessä maaurakoitsijan kanssa. Hän myös kaivaa viemäreille, sähkökaapeleille ja vesiputkille tarvittavat kanaalit, joihin LVI- ja sähköfirma käy asentamassa vehkeensä.

Tontille jätettiin muuten muutamia puita kaatamatta. Talon paikan läheisyydessä olevat pitäisi jotenkin suojata ettei kaivuri kolhi runkoja ja juuria. Täytyy ottaa selvää, miten suojaus kannattaisi tehdä.

Perustustyö otettiin urakkana Talotimpalta. He tekevät sen betonivaluna kestomuotteihin. Hommaan menee kuulemma 1-2 päivää. Tämän jälkeen tehdään täytöt. Ja tarvittaessa patolevyt ennen täyttöä. Sadevesi- ja salaojasysteemit myös ennen/ jälkeen perustusten teon. Täytyy muistaa pyytää maaurakoitsijaa nostamaan raudoitusverkot talon sisälle ennen seinien asennusta. Sitten pitää muistaa katsoa sopivat alueet talotehtaalta saapuvalle materiaalille. Talon sisäpuolelle pitää asentaa tukipuut elementtejä varten.

Kun elementit on pystytetty, täytyy talon sisällä kaivaa lapiolla kanavat viemäreille. Kun viemärit ja vesiputket ovat kohdallaan, aletaan alapohjaa eristämään styroksilla. Sitä tulee 4 kerrosta. Tässä vaiheessa tehdään kai vielä joitain vesiputkien vetoja. Sitten kannetaan raudoitusverkkoja kohdalleen, surrataan verkot kiinni (muista ostaa surrikoukku!) ja pätkitään verkkoja sopivan kokoisiksi (lainaa pulttisakset jostain!). Takan ja kiviseinän alaosa vaatii lisäraudoitusta. Seinän ja tulevan lattialaatan sauma vaati muistaakseni jotain spesiaalikohtelua.

Raudoituksen alle asennetaan korotuspalat. LVI-mies (tai –nainen) tulee asentamaan lattialämmitysputket ja -pukin. Paria viikkoa aikaisemmin olemme sopineet lattiavalajan kanssa työstä. Vähän ennen lattiavalua olemme sopineet myös betonin toimituksesta. Valun jälkeen laatta peitetään (pitää kai hommata muovia?) ja sitä hoidetaan kastelemalla. Lopuksi sitten hiotaan pinnasta joku kalvo pois. Konevuokraamon palveluita aiomme käyttää tässä.

Ensi kerralla on vuorossa Runkorakenteet ja Vesikate. 

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Rakentamisen kustannuksista, osa 1


Rakentamisen kustannusten arvioimista varten teimme excel-taulukon. Kustannusten jyvittämiseen käytettiin apuna jotain pientalon kustannuksista kertovaa kirjaa. Lisäksi rakentaja.fi ja OP:n laskureista otettiin oppia ja yritettiin tehdä sellainen taulukko, joka kattaisi koko meidän projektin kustannukset. Voisin tässä omankin muistin virkistämiseksi käydä noita kustannuksia läpi luokittain. Jos joku on kiinnostunut hyödyntämään meidän taulukkoa, voin laittaa linkin excel-tiedostoon. Linkkaan sen sitten lopuksi kun olen käynyt kaikki luokat läpi.



Taulukossa vasemmalle on merkattu se asia mistä kustannus tulee, sitten on materiaalin osuus (kustannus), työn osuus (hinta ja kuka tekee), kustannus yhteensä ja tarkennus. Vähän hassusti luokan kokonaiskustannukset ovat ylhäällä yhteishintojen yläpuolella.

Ensimmäisenä on sellainen epämääräinen luokka kuin Rakennuttaminen. Siihen ympättiin kaikki liittymät, suunnittelut ja kunnalle maksettavat lahjukset. Onpa siellä myös rakennusajan korko. Korkoa ei laskettu kovin tarkasti. Lainapääomaa on aluksi vähän ja viimeisinä kuukausina maksetaan täydestä lainasta. Eli ensimmäisinä kuukausina korko on pieni ja lopussa suuri. Meillä rakentaminen kestänee noin 9 kk. Taulukossa korkokustannukset ovat niin että maksaisimme täydestä lainasta 6 kk 3 % korkoa. Vuokraamokustannuksiakaan en ole kovin tarkkaan ennakoinut. Luulen että vuokrauskulut voivat olla pienemmät, kun noita työkaluja on tullut hankittua omaksi melkoisesti :)

Suunnittelun kustannuksia emme ole eritelleet vaan ne kuuluivat talotoimituksen kokonaishintaan. Toinen sekalainen luokka on Työmaan kustannukset. Vastaavan mestarin tehtävät ovat melko suppeat. Työkalujen osuus on melko suuri. Tarkoitus on myydä niistä osa pois projektin päätyttyä. Työkalut jotka pidämme projektin jälkeenkin, on hankittu isännän tulevaa puuverstasta ajatellen. Tarvikkeiden osuutta emme ole tarkasti laskeneet. Se saattaa muodostua pienemmäksi.

Alun perin ajattelimme ottaa sähköliittymän suoraan lopulliseen mittarikeskukseen, koska väliaikainen työmaakeskus maksaa. Mittarikeskus ajateltiin sijoittaa ensin pukille ja autotallin rungon valmistuessa siirrettäisiin seinään lopulliseen paikkaansa. Homman tekee ilmeisesti haastavaksi se ettei pukille kiinnitettyä mittauskeskusta saa siirtää jännitteisenä. Keskus pitäisi osata sijoittaa heti alussa juuri oikeaan, väliaikaiseen kohtaan, jossa se ei olisi maaurakoinnin ja tavaroiden tiellä – ja vielä niin ettei sen siirto lopulliseen paikkaan teettäisi turhia kaivuutöitä. Minulle tämä kuvio tuntui epäselvältä. Sähköurakoitsija sitten neuvoi ottamaan työmaakeskuksen siihen asti kunnes lopullinen sijoituspaikka eli autotallin seinä on valmis. Ihan järkevältä kuulosti sähkömiehen perustelut – työmaakeskus on helpompi maadoituksen ja maanrakennuksen kannalta. Ei siirtelyä eikä ylimääräistä kaivamista. Lisähinta tulee takaisin ajansäästönä. Ehkä se on näin? Meidän pihan edessä sattuu olemaan jakokaappi, joten työmaakeskus asetetaan siihen roikkumaan. Eipä tarvitse rakentaa pukkia sitä varten.

keskiviikko 20. huhtikuuta 2011

Risusavotta jatkuu

Kävin eilen karsimassa lisää latvoja talteen. Juttelin naapurin kanssa ja sain hyvän vinkin liittyen risuihin. Pohdin niiden kohtaloa jo pari päivää sitten blogissa. UPM-Kymmene kuulemma kerää hakkuujätettä ilmaiseksi ja käyttää sitä johonkin. Vaatimuksena on, että risut on kasattu tien poskeen. Soittelin äsken UPM:lle ja sanoivat keräävänsä jätteet, mikäli niitä on riittävästi ja tosiaan kasattu yhteen läjään. Edustaja lupasi käydä tarkastamassa, onko jätettä meidän tontilla riittävästi, että se kannattaa noutaa. Aikoi soittaa takaisin. Vaikuttaa hyvältä palvelulta.

Jos UPM hakee risut, ne pitää jotenkin kerätä ja kuljettaa tien viereen. Siinä on paljon hommaa. Jos sen tekee käsin, voin kuvitella miten surkeaa hommaa olisi käsipelillä kantaa havurisuja edes takaisin pitkin tonttia. Tontilla on kuitenkin pituutta 50 metriä. Pohdin että pressun avulla voisi viedä isompia läjiä kerrallaan. Täytyy tehdä jonkinlainen "risupasteija" pressun väliin. Ensi viikolla kokeilen, kuinka visio toimii käytännössä.

Mutta nyt alkaa pääsiäisloma! Hyvää lomaa!

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Lupa rakentaa!

Tänään oli säpinää rakennusrintamalla. Vaasan kaupungilta tuli vihdoin kirje, jossa annettiin lupa rakentaa. Huomenna soitan vastaavalle mestarille. Hän sitten tilaa ensimmäisen istunnon rakennusvirastoon.

Soittelin myös läpi putkifirmoja ja sain kolmelta lupauksen urakkatarjouksesta. Toivon että ainakin yksi tulisi. Eräs valitteli, että meidän urakka sattuu just kesälomien aikaan ja toinen sitä että kaikki tahtoo jouluksi uuteen kotiin. Että kiirettä pitää putkibisneksessä.

Illalla noudettiin K-Raudasta kolmisen viikkoa sitten tilattu Ryobi ETS 1526AL -pöytäsaha.  Pari tuntia vierähti pöydän kokoamisessa. Vain muutama ruuvi jäi ylimääräiseksi. Toivottavasti saha on rakentamisen jälkeen vielä niin hyvässä kuosissa, että sillä voi nikkaroida autotallissa kaikenlaisia pikkuhommia.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Ensimmäinen siivous tontilla

Kaupunki oli noutanut kaadetut puut tontilta ja jättäneet jälkeensä valtavat läjät oksia ja latvuksia. Innostuin iltapäivällä karsimaan ja läjäämään latvuksia talteen. Huhkin pari tuntia kirveen kanssa ja sain puolet tontista käytyä läpi. Huomenna illalla voi keräillä loput. Tässä rehkimisen tulos:


Koko tontti on oksien peitossa. Jäin miettimään pitäisikö mun kerätä ja kärrätä ne pois ennen maanrakennusta vai annanko maaurakoisijan kaapia ne kasaan samalla kun muunkin pintamaan tontilta ja kuljettaa pois. Joku naapurustossa poltti oksia tontilla pari viikkoa sitten. Ainakin nyt, kun tontit ovat jo kuivia, se tuntuu hazardihommalta. Eiköhän se onnistuisi, mutta palokunta saattais kiinnostua asiasta. Täytyy siis kysyä huomenna maaurakoitsijalta voiko hän hommata risut pois tontilta.

Eilen kävimme hakemassa Seinäjoelta peräkärryn. Ostettiin JT-Trailer merkkinen 1500x3000x350 vaunu kuomulla suoraan Lakeuden teräsrakenne Oy:n tehtaalta. Kärryssä on kippi ja lehtijouset. Pelkkä kärry kustansi 790, rekisteröinti 60 ja 1 metrin korkuinen kuomu 490 euroa. Vaunu vaikutti ihan ok peliltä ja huilasi perässä vaivattomasti. Bensaa meni noin 2,5 litraa enemmän satasella.

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Ovien ja puitteiden väreistä

Viime maanantaina tuli yhtäkkiä mieleen, että onkohan meille varmasti tulossa oikean väriset ikkunanpuitteet. Niiden pitäisi olla vaaleanharmaat. Vaimo soitteli tehtaalle meidän talopaketin myyjälle. Olipa hyvä että soitti. Tilausvahvistuksessa oli oikea värikoodi asuinrakennuksen ikkunoiden osalta, mutta terassin ja apukeittiön ovi olisivat olleet valkoiset, kuten myös autotallin ikkunankarmit ja ovet. Olisi tullut hilpeän näköinen talo.

Noin 300-400 lisähinnasta saatiin väri oikeaksi eli RR 21. Terassin parioviin tilattiin kaksivärimaalaus. Sisältä ovi tulee olemaan valkoinen ja ulkoa harmaa. Myyjämme ehdotti myös että kiinteät sälekaihtimet kannattaa muuttaa hopeanharmaiksi. Hyvä pointti. Enpä osannut tuota ajatella.

Ajankuluksi käytiin tyttöjen kanssa tontilla. Naapurin kivikasan päältä näppäilin kuvia tontista ja photoshoppasinne yhteen. Levitin asemapiirroksen kuvan päälle. Aika vinkeään näköinen kuva tuli:

perjantai 15. huhtikuuta 2011

Sähköurakoitsija valittu

Pikkuhiljaa kaikki tekijät alkavat olla löydetty ja varattu. Enää puuttuu putkiurakoitsija. Heiltä on ollut tosi vaikea saada tarjouksia. Tähän mennessä tarjouksia on tullut vasta yksi. Vaasassa ilmeisesti rakennetaan nyt niin paljon, että meitä työntarjoajia on jo liikaa. Tuo yksi tarjous vaikutti kohtuulliselta, mutta ei viitsisi tehdä valintaa ilman vertailua. Ensi viikolla täytyy aloittaa uusi soittelukierros.

Sähköurakoitsija valittiin alkuviikosta. Se on paikallinen yhden miehen firma, jota muutamat suosittelivat. Tarjous ei ollut edullisin, mutta hän jakoi neuvoja niin ahkerasti että vaikutti sopivalta. Me emme tiedä sähköasioista oikeastaan yhtään mitään. Urakoitsija neuvoi siirtämään ryhmäkeskuksen pois kostean tilan läheltä ja valitsemaan sopivamman ryhmäkeskuksen, johon voi yhdistää antenni- ja dataliitännät. Vikavirtasuojia vaihdetaan 1-vaiheisten vikavirtojen taakse tai jotain sellaista. Seuraavaksi voisi paneutua sopivien sähkökalusteiden ja valaisimien valintaan.

Pihavalaistusta tuskin asennetaan ensi kesänä. Kesällä 2012 voisi tutkailla tarkemmin sopivimmat valaisimien paikat. Etupihalle tullee 3 valaisinta ja takapihalle 4. Takapihan terassi alle jää runsaasti tilaa, lähes seisomakorkeus, koska takapiha on reilusti taloa alempana. Sinne varataan pistokkeita ruohonleikkurirobottia varten :P

torstai 14. huhtikuuta 2011

Kipsilevyjen saumauksesta

Joitain vuosia sitten jouduin sukulaisten työmaalla saumaamaan väliseinien kipsilevyjä. Jouduin lähinnä hiontahommiin. Muistan käyttäneeni käsikäyttöistä varrellista hiontatasoa. Mietin silloin, että eikö tätä hommaa voisi tehdä helpommin. Saumaus, paperinauhan kiinnittäminen ja pakkelin levittäminen tuntuivat hitailta työvaiheelta.

Onneksi amerikkalaiset ovat keksineet kaikenlaista helpottamaan tätä työtä. Bazookalla homma kävisi näppärästi. Mutta liikaa hintaa omakotitalorakentajalle. Huomaa myös skywalker-jatkojalat!


Kertaluonteiseen rakentamiseen voisi sopia ns. banjo, jollaisten mainoksia olen nähnyt Suomessakin. Banjoja saa peltisinä ja muovisina. Suomessa muovinen Homax maksoi 150 euroa, ebayssa postikuluineen vain 62 euroa. Pitihän se tilata. Sillä teippaus näkyy käyvän näppärästi:


Kulmien teippaus askarrutti. Banjolla senkin pitäisi onnistua, jos on käytässä kulmaan sopiva lasta. Kävin etsimässä rautakaupoista lastoja sisä- ja ulkokulmiin, mutta ei löytynyt. Onneksi niitäkin sai tilattua amazon.co.uk:sta. Alla on kuva lastoista (Marshalltown) ja videolinkki nurkkien saumauksesta. Jos kaikki kävisi kuten videoissa, hommaan ei pitäisi tuhrautua montaa päivää.














Sitten kun ruuvikannat ja saumat on tasoitettu, on hionnan vuoro. Se tuntuu olevan yksitoikkoista ja pölyistä hommaa. Mieluiten sen tekisi koneella ja pölynpoistolla. Porter Cable -hiomakoneet olisivat kova sana, mutta ostettuna liian kalliita enkä löytänyt niitä vaasalaisten konevuokraamojen valikoimista. Banjon kaupankylkiäisenä tarjottiin edullisesti (tietenkin) imulla varustettua varrellista hiontatasoa. Hyde on sen nimi. Se saapui tänään postissa. Imu toimii ainakin hyvin. Tosin käsikäyttöisenä kädet silläkin väsyy. Ajattelin kokeilla myös epäkesko- ja tasohiomakonetta. Täytyy olla tarkkana että tulee tasainen hiomajälki.

Hyde dust-free sander:

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Hiukan työkaluista

Suunnittelutyö ja talopakettien kilpailutus tapahtui jo viime kesänä ja syksyllä. Talvella hoidimme vanhan asunnon myynnin. Talvella varasimme jo maaurakoitsijan, timpurin ja perustusurakan. Koko ajan oli kova polte päästä rakennushommiin ja se piti purkaa sopivien työkalujen etsimiseen ja osteluun :) TM Rakennusmaailman testeistä oli hyötyä ja tietysti netistä löytyi paljon kokemuksia. Oli kuitenkin hankala löytää selkeä lista, mitä työkaluja rakentajan kannattaisi ostaa. Kuvassa näkyy ne työkalut, joihin itse päädyin.


E-bayta selatessa ilmeni, että akkutyökalut ovat Saksassa selvästi halvempia. Siispä tilattiin ne sieltä. Ristilinjalaser oli jenkeissä rutkasti edullisempi kuin kotimaassa. Ryobi-pöytäsaha pärjäsi hyvin testissä ja on kyllä edullinen. Remontti-Reiska kehui TM:ssä Cotechia erinomaiseksi hintaisekseen, joten pakkohan se on uskoa :)

Jos jotain tekisin toisin, ostaisin mieluummin porakoneen Saksasta ja 453:n sijasta 452:en. Ehkä joudun hankkimaan vielä jotain, mikä puuttuu listalta, kuten poravasaran. Ostetaan tai vuokrataan sitten kun tarve tulee. Olen yrittänyt hankkia laadukkaita ja kestävistä vehkeitä, jotta tekeminen tuntuisi mukavalta. Ettei homma jäisi ainakaan vehkeistä kiinni. Osa työkaluista on tarkoitus myydä eteenpäin projektin loputtua.

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Tie valmistui

Tie oli rakennettu oikeaan korkeuteen. Nyt pääsi näkemään paremmin, millaiselle korkeudelle talo tulee suhteessa tiehen. Tontti on vähän erikoinen - tontti rajautuu tiehen kahdelta sivulta - toiselta kokonaan ja toiselta osittain. Tontti vastaa siis pistotien kääntöympyrään.

 Tänään lähdetään katsomaan peräkärryjä. Hakusessa on sellainen 3 metriä pitkä ja ehkäpä kuomullinen versio. Kuomu ja sen tarpeellisuus tuntuu herättävän mielipiteitä.

keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Puut kaadettu ja LVIS-urakoitsijoiden etsintää

Paljon kerkesi tapahtumaan muutaman päivän aikana. Perustuksen rakennesuunnitelma saapui vihdoin. Lähetin sen perustuksen tekijälle, Talotimpalle. Nyt odotellaan tarkistettua tarjousta urakasta. Urakasta jää pois pergolan ja terassin pilasterit, koska tässä vaiheessa on vaikea suunnitella niiden lopullista paikkaa. Tehdään ne sitten jälkikäteen, jos pergolaa ylipäänsä tarvitaan. Toisaalta anturan leveys on suurempi kuin alunperin kaavailtiin, ja sen osalta hinta voi kalliimpi. No, odotellaan...

Perustussuunnitelmasta heräsi pari muutakin kysymystä, joita kävin purkamassa vastaavalle mestari. Hänet on onneksi helppo tavoittaa ja aikaa tuntuu liikenevän aina. Ensimmäinen asia oli omituinen kynnys autotallin seinässä lähellä lattiaa. Se voidaan hoitaa kuulemma koolauksella. Tästä pitää olla yhteydessä talotehtaalle, että liikeneekö heiltä materiaalia koolaukseen. Toinen asia oli patolevyjen tarpeellisuus. Juttuja kuulee ettei betoniperustukseen sellaisia tarvitse. Mestarin mielipide oli sen suuntainen, että patolevyä tarvitaan, jos on riski että sulamisvedet ei pääse esteettä salaojiin. Katsotaan sitten paikan päällä.

Sähköurakoista ollaan saatu 2 tarjousta kolmesta. Kaksi ovat olleet kustannusten puolesta linjassa. Valaisimien kanssa hinta tuppaa nousemaan 16 tuhanteen euroon. Sitten pitäisi päättää, otetaanko urakkana vai tuntityönä. Kaapelia näyttäisi menevän yli kilometri!

LVI-urakoista olemme saaneet yhden tarjouksen ja kaksi pitäisi saapua perjantaihin mennessä. Ilmanvaihdon ajattelin asentaa itse. Eristämisen ajattelin hoitaa Insuplastilla, jota on miellyttävämpää käsitellä ja vaivattomampaa asentaa kuin villa. Tarkoitus on tehdä eristystä samaan aikaan asennuksen kanssa, jotta ei tarvitsisi kahteen kertaan askarrella putkien kanssa. Saapa nähdä miten käy.  

Puut oli kaadettu tontilta perjantaina.

Rakennuslupahakemus nytkähti viimein eteenpäin. Heille piti toimittaa uudet asemapiirrokset, joista ilmeni autotallin uusi paikka. Sitä siirrettiin yli kaksi metriä länteen päin. Heille piti toimittaa myös uudet värimallit talon värityksestä. Hankalin homma oli ilmanvaihtokoneen puuttuva sertifikaatti. Soppaa hämmensi minä, talotehdas, koneen valmistaja ja tarkastusinsinööri. Puheluita ja posteja vaihdeltiin tiiviisti ja lopputulos oli mielenkiintoinen; talotehdas toimitti rakennusvalvontaan sertifikaatin (ei tosin varsinainen sertifikaatti vaan jonkinlainen todistus) jostain toisesta ilmanvaihtokoneesta, jolla meidän lupahakemus menee eteenpäin. Talon valmistuttua, kun tehdään uusi energialaskelma, todetaan että talossa on toinen kone (siis se mikä siellä alunperin piti olla) ja käytetään sen, toivottavasti siinä vaiheessa sertifioitua hyötysuhdetta. Tai näin minä kuvion ymmärsin...