Rakennuspäiväkirja

sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Ilmanvaihdon asennus ja eristys, check!

Neljä ja puoli päivää meni putkien asenntamisessa. Tein putkitusta alakautta, kasasin noin 3 metrin pätkiä pöydällä ja eristin myös putket alhaalla Insuplastin "vanuputkilla". Ihan mukavaa puuhaa ekoina päivinä, mutta loppua kohti rupesi kyrsimään, kun tein ahtaita kohtia ja jouduin eristämään poistoputkea ulos ja liesituulettimen poistoa sillä pölyävällä villalla. Kutinaa lisäsi torstaina alkanut nokkosihottuma, joka johtui penisilliinikuurista, joka taas oli tulehdusta estämään tarkoitettu lääke sormeeni, johon siis rälläköin toissa viikolla aikamoisen haavan :) Voin vain kuvitella millaista kurjuutta on eristää iv-putkia yläkautta villalla. IV-vastaava kävi tarkistamassa hommaani puolivälissä urakkaa ja totesi että hyvältä näyttää. Toivottavasti loppuosakin meni niin kuin piti. Kaipa se meni. Ei ole mitään ydinfysiikkaa.

Raksa etenee muilla rintamilla vauhdikkaasti. Pappa naulaa isotöistä autotallin ulkovuorausta ja on loppusuoralla. En hoksannut laudoitusta valitessa, että kapea pystylaudoitus tietää paljon naulausta, sahausta ja ramppaamista tikkailla ylös-alas.

Mummo on ollut papalle lautanaisena, siivonnut, hoitanut lapsia ja vaikka mitä. Vaimo on ollut lasten kanssa kotona ja muualla kun lapset eivät ole kovin viihtyneet raksalla tällä viikolla. Uimareissut ovat taitaneet houkutella enemmän.

Huomenna meillä aloittaa kirvesmies. Hän aloittaa sisäkaton höyrynsululla ja koolauksella. Simons husilta pitäisi tulla miehet korjaamaan kattotuolit, jotta päästään tekeen koolausta keskeytyksettä. He ovat olleet kesälomilla tähän asti. Toivon hartaasti ettei mitään viivytyksiä tule. Välikaton jälkeen kirvesmies jatkaa väliseinien rakentamisella.




maanantai 25. heinäkuuta 2011

Vuorokausien tunnit eivät riittäneet blogin päivitykseen viime viikolla. Raksalla oli paljon talkoolaisia ja ilmat olivat kuumia. Proggis etenee vauhdilla. Oli kova kiire ennen perjantaista valua. Suuret kiitokset kaikille teille auttaneille! Tänään kerettiin hiomaan lattia ja valmisteltiin ilmanvaihdon asennusta. Kuvat kertovat:


Maanantaina aloitettiin viemärilinjojen merkkauksella
Kaivo autotalliin
Kylppärin putkia. Kaivamista.
Tähän pääseminen vaati paljon työtä soran ja styroksin kanssa
Raudat vihdoin paikallaan
Palkkien alle lisävahvennuksia. Tämän lystin Simons saa maksaa.
Askartelua palkkivahvennusten kanssa










Ulkopuolella mummo ja Oona sutii maalia vauhdilla seinään



Kaivojen kiinnitys valua varten

Lattialämmitysputket paikallaan

Autotallin lattiaan lämmityskaapelit
Pappa aloitti autotallin pystylaudoituksen.


Autotallin oven alusta viritettiin noin tunti ennen valua

No niin

Että voi letku painaa
Liipparin kaluja

Liipari, minä. Tommi ja pumppuauton kaveri
Liippari liippasi ja laukoi viisauksia
Muovin alle pariksi päiväksi
Sunnuntaina käytiin asuntomessuilla.

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Ennen valua

Pitkä raksapäivä vaatii veronsa
Mummo ja pappa ovat tehneet pitkää päivää raksalla meidän kanssa. Ollaan tehty vaikka ja mitä. On niitattu tuulensuojia, naulattu aluslaudoitusta, taiteltu tuulenohjaimia, kasattu telineitä, maalattu, siivottu, villoitettu, asennettu ikkunapeltejä, naulattu ruoteita, väkerretty irroituskaistoja, pursotettu uretaania, siivouttu, iloittu, räyhätty, huudettu, naurettu, soiteltu, siivottu, siivottu ja siivottu.

Väärien kattoristikoiden muutostyöt alkavat vasta elokuun alussa, joka viivästyttää kirvesmiehen työn aloitusta. Onneksi hän sai rukattua aikataulua sen verran että kerkeää projektiimme mukaan. Eli elokuun alusta kirvesmies aloittaa sisäkaton rakentamisen ja tekee väliseinät.

Maanantaina tehdään sisäpuoliset LVI-työt ja perjantaina valu. Tulee kiireinen viikko.

Tein muuten itselleni pienen punaisen muistivihkon, jossa on kolme otsikkoa: TEE, SOITA ja KYSY. Jokaiseen kohtaan tuli heti yli kymmenen ranskalaista viivaa. Vihko laski kummasti stressiä :)

Irroituskaistojen kuvitustyö meneillään

Katon pellitystä

Esikoinen rakensi kiikarit
Ruoteiden katkaisua. Paljon yksityiskohtia=aikaa menee.

Telineet kattomiehille

Taloon uretaania, styroksisuikaleita ja tuulenohjaimia.

Mummo villoitti autotallin ja minä leikkaan viimeisiä paloja

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Värisävyjä, tuulensuojia ja ruoteita

Viime päivityksestä jo monta päivää. Iltaisin olen ollut väsynyt enkä ole oikein jaksanut päivittää tätä vaikka mieli tekisi.  Paljon olen miettinyt päivien kulun logistiikkaa. Että kuinka maksimoisi työnteon ja toisaalta lyhyen ajan tyttöjen kanssa. Ja ettei menisi aikaa siirtymisiin. Nyt on niin kiihkeä vaihe menossa.

Onneksi vanhemmat tulivat eilen raksaamaan meidän kanssa. He muuttivat asumaan tänne Vaasaan muutamiksi kuukausiksi ihan meidän projektin takia. Raksalle tulee siis neljä isoa ja kokenutta kättä lisää meidän neljän ison, ja neljän pienen lisäksi.

Huomenna tulee peltikaton tekijät. Autotallin toiselta lappeelta puuttuu vielä ruoteet. Eilen löysimme oikean seinämaalin sävyn. Mummo ja pappa aloittivat tänään autotallin tuulensuojalevyjen asennusta. Kävin illalla merkkaamassa läpivientien paikat kattoon. Täytyi olla luova tuossakin. Merkkasin läpiviennin paikat suunnitelmien mukaisesti soraan ja sen jälkeen otin pitkän ohuen soiron jonka päähän teippasin tussin. Pidin 4 metriä pitkän soiron päätä kämmenellä ja kun soiro oli tasapainossa, törkkäsin sen ylöspäin niin että aluskatteeseen tuli merkki, johon katontekijä voi läpiviennin tehdä :)



vasemmanpuolimmainen neljästä tuli valituksi

Kuusi alinta lautaa maalattuna

Äiti toi herkulliset perjant...eiku maanantaipitsat

Äitin raksapopot

Viimeisin tilanne

Iho muuttuu punaisenruskeaksi ja hiukset vaalenee

lauantai 9. heinäkuuta 2011

räys räys

Räystäät. Nuo kattojen ulkonevat osat. Meillä ne ovat mallia avoräystäät ja teettivät enemmän työtä kuin odotin. Mutta nyt ne penteleet ovat paikallaan. Nostettiin ne liinan kanssa katolle vaimon kanssa. Huomenna pääsen laittamaan aluskatetta ja ruoteita. Hyvä juttu, koska samalla saadaan talon väliseinämateriaalit katon alle.

Ilma on ollut helteinen, mutta ei tukalan kuuma. Välillä on ukkostanut ja satanut. Kävimme taas Karperössä uimassa, kuten monena päivänä tällä viikolla.

torstai 7. heinäkuuta 2011

Katon valmistelua

On ollut kuumaa kaksi päivää. Huomasin toissa iltana että vinon sisäkaton kattotuolit olivat väärät - vino osuus oli 1,5 metriä liian lyhyt. Eilen selviteltiin asiaa työmaalla ja sain tiedon Simons husilta, että kattotuolien suunnittelun alihankintana tekevälle firmalle oli käynyt moka: kattotuoli oli kääntynyt peilikuvaksi. No, neljälle väärälle kattotuolille tehdään muutossuunnitelma ja ne korjataan paikallaan lomien jälkeen. Onneksi ne sai vielä korjattua.

Muuten ollaan kyllä oikein tyytyväisiä taloon. Asentajat ovat tehneet nyt pari päivää kattoruoteita ja viimeistelleen ulkoseiniä. Itse sain eilen autotallin rungon lopullisesti valmiiksi. Lisäsin kattoristikon tukia, ikkunaukot ja puuttuvat runkopalkit. Tänään tein päätyräystäät valmiiksi pöydällä ja toisen pitkittäisen räystään. Vaimo maalaa räystäät huomenna, ja sen jälkee pitäisi päästä nostamaan räystäitä paikalleen ja laittamaan aluskatetta.

Apukeittiön katos työn alla
Katon ruoteet asennettu
4 tai 5 lähintä saksiristikkoa joudutaan muuttamaan
vuorilaudoituksen viimeistelyä
Sain vihdoin autotallin rungon on valmiiksi
Tein räystäät valmiiksi elementeiksi, jotka maalataan ennen kiinnitystä.

tiistai 5. heinäkuuta 2011

Talo tuli

Kiirettä ollut kaksi päivää. Eilen naputtelin autotallin runkoa valmiiksi. Tänään tuli sitten taloelementit ja autotalliin nostettiin ja asennettiin ristikot. Kauhiasti tapahtuu isoja asioita. Asuintalon kattoristikoissa jotain hämärää jota selvitellään huomenna!

eiku
Kiitos Koolle asennusavusta!