Käyn taas läpi kustannuslaskelmaa. Tässä vaiheessa olen jättänyt taulukoista varsinaiset summat pois, koska osa urakoista on vielä sopimatta ja koska osa urakoista on tuntitöinä teetettäviä. Sen takia tässä vaiheessa ei ehkä ole viisasta käydä tavoitekustannuksia julkisesti läpi. Ehkä taulukosta on kuitenkin jollekin apua kokonaisuuden hahmottamista varten kun aloittelee budjetin tekemistä. Oma ilo on käydä vielä kerran eri kohdat läpi ja varmistua, että ne on mietitty. Jos bongaatte puutteita, olisi hienoa jos laittaisitte niistä kommenttia :)
Kolmantena luokkana on Maanrakennus. Sovimme tammikuussa Maanrakennus Berglundin kanssa työstä. Kävimme yhdessä tontilta ja sain heiltä arvion kokonaiskustannuksista. Tämän lisäksi he lähettivät tarjouksen kiviaineksista. Täyttöä joudutaan tekemään aika paljon, koska tuleva maanpinnan korkeus on talon kaakkoisnurkassa 2 metriä korkeammalla kuin nykyinen maanpinta. Vastakkaisessa nurkassa ollaan onneksi samalla tasolla. Koko pihaa ei tulla täyttämään vaan takapiha jää reilusti alemmas. Tästä tuli mieleen, että pitää käydä katsomassa sopivaa pihan korkeutta ettei se jää liian alas suhteessa taloon.
Meille on jäänyt hämärän peittoon, voiko talon alle tulevaa täyttöä tehdä muilta tonteilta tulevalla kiviaineksella. Kai sitä voi käyttää ainakin alimmissa kerroksissa? Jos joku samalla alueella rakentava lukee tätä ja haluaa päästä eroon ylimääräisestä maasta, meille ainakin voi tarjota.
Tontti on kivikkoinen. Talon paikalla on kolme, noin 2-3 kuution kokoista kiveä. Pitkin tonttia on pienempiä kiviä. Osa joudutaan ehkä räjäyttämään. Sellaiset kivet, joita kaivuri voi helposti liikutella, ajateltiin hyödyntää pihan reunoilla. Olisi kiva jos terassin ympärillä olisi isoja kiviä. Myös aidantapaista voisi rakentaa kivistä. Kiviaita oli itse asiassa se mitä kaavassa määrättiin.
Asennan sadevesi- ja salaojajärjestelmää yhdessä maaurakoitsijan kanssa. Hän myös kaivaa viemäreille, sähkökaapeleille ja vesiputkille tarvittavat kanaalit, joihin LVI- ja sähköfirma käy asentamassa vehkeensä.
Tontille jätettiin muuten muutamia puita kaatamatta. Talon paikan läheisyydessä olevat pitäisi jotenkin suojata ettei kaivuri kolhi runkoja ja juuria. Täytyy ottaa selvää, miten suojaus kannattaisi tehdä.
Perustustyö otettiin urakkana Talotimpalta. He tekevät sen betonivaluna kestomuotteihin. Hommaan menee kuulemma 1-2 päivää. Tämän jälkeen tehdään täytöt. Ja tarvittaessa patolevyt ennen täyttöä. Sadevesi- ja salaojasysteemit myös ennen/ jälkeen perustusten teon. Täytyy muistaa pyytää maaurakoitsijaa nostamaan raudoitusverkot talon sisälle ennen seinien asennusta. Sitten pitää muistaa katsoa sopivat alueet talotehtaalta saapuvalle materiaalille. Talon sisäpuolelle pitää asentaa tukipuut elementtejä varten.
Kun elementit on pystytetty, täytyy talon sisällä kaivaa lapiolla kanavat viemäreille. Kun viemärit ja vesiputket ovat kohdallaan, aletaan alapohjaa eristämään styroksilla. Sitä tulee 4 kerrosta. Tässä vaiheessa tehdään kai vielä joitain vesiputkien vetoja. Sitten kannetaan raudoitusverkkoja kohdalleen, surrataan verkot kiinni (muista ostaa surrikoukku!) ja pätkitään verkkoja sopivan kokoisiksi (lainaa pulttisakset jostain!). Takan ja kiviseinän alaosa vaatii lisäraudoitusta. Seinän ja tulevan lattialaatan sauma vaati muistaakseni jotain spesiaalikohtelua.
Raudoituksen alle asennetaan korotuspalat. LVI-mies (tai –nainen) tulee asentamaan lattialämmitysputket ja -pukin. Paria viikkoa aikaisemmin olemme sopineet lattiavalajan kanssa työstä. Vähän ennen lattiavalua olemme sopineet myös betonin toimituksesta. Valun jälkeen laatta peitetään (pitää kai hommata muovia?) ja sitä hoidetaan kastelemalla. Lopuksi sitten hiotaan pinnasta joku kalvo pois. Konevuokraamon palveluita aiomme käyttää tässä.
Ensi kerralla on vuorossa Runkorakenteet ja Vesikate.
1 kommentti:
Kuinka paljon maksaa talon rakentaminen? Erittäin hyvää hinta-analyysiä olet jaksanut tehdä. Kiitos.
Lähetä kommentti