Rakennuspäiväkirja

sunnuntai 28. elokuuta 2011

Hikinen päivä

Hautovan helteinen ilma helli meitä seinäntasoittajia koko viikonlopun. Muutaman huoneen saimme jo kahteen kertaan tasoitettua. Saumauskone osoittautui oivalliseksi. Se toimi varmasti ja teki homman nopeaksi. Olin epäluuloinen moista muovihärpäkettä kohtaan.

Huomenna aloitetaan rappusten tekoa. Kirvesmies tekee sen ja mun pitäisi piirtää ohjeet hänelle. Ajatus on kirkas, mutta katsotaan mitä mieltä timpuri on.

Pyyhekuivain pitäisi sijoittaa johonkin fiksuun paikkaan. Kylppärissä ei ole oikein sopivaa paikkaa. Kuivainten hintaskaala on melkoinen: clasohlsonin kuivain maksaa satasen ja Nordhemin lähes tonnin. Designin puolesta eroa ei mielestäni juuri ole. Täytyypä mennä clasulle paikan päälle katsomaan millaisia vehkeitä oikein kauppaavat.

Niin ja sitten meillä kävi vieraita Saksasta. Söpöintä heistä emme olleet ennen nähneetkään.

Ilmankuivaaja 

Harmaan laatan valinta on vaikeaa

Väliaikainen vedenlämmitin lattiankuivaukseen

Saumaus kävi nopsasti saumauskoneella, "banjolla"

Hanarasioiden valutuet vaati vähän virittelyä

Tytöt viihtyi raksalla Bambi-leffan parissa

maanantai 22. elokuuta 2011

Kylppärisuunnitelmia

Lähetin juuri sähkömiehelle alustavia kuvia apukeittiöstämme. Se on perin yksinkertainen tapaus: kaapit käytävän molemmin puolin ja päässä työpöytä. Meille ei tule kuivausrumpua. Toiselle reunalle jätetään 120 cm leveä syvennys seinäänkiinnitettäviä kuivaustelineitä varten. Siihen tulee Ikean telineitä kaksi päällekkäin. Kokemukseni mukaan jalallaan seisovat telineet ovat olleet ns. perberistä.

Ikean Grundtal -kuivausteline

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kohti saumaustöitä

Viime viikko oli jotenkin raskas ja oma motivaatio raksalla heikkoa. Vaimokin tipahti tikkailta, mutta onneksi ei käynyt pahasti. Mummo ja pappa lähtivät pohjoiseen muutamiksi viikoiksi huilaamaan ja nostamaan pottuja maasta. Merkit ovat nyt sellaiset että voidaan kai vähän hellittää työtahtia. Kiitos muuten Jussille avusta kipsilevyhommissa. Kirvesmies tekee ensi viikolla pari päivää hommia ja sähkömies vetää loput kaapelit rasioihin. Putkimies asentelee omat rasiansa, jos kiireiltänsä ehtii.Väliaikaisen sähkövaraajankin hän lupaili asentaa niin saadaan lattia lämpimäksi. Sitten vaan loput ruuvit paikalleen, hiotaan röpelöisimmät ruuvinreunat ja aletaan pakkelointityö.

Esikoisen huone valmiina pakkeloitavaksi

Autotalliin pitäis asentaa ikkunat

Rappuset pitäs suunnitella tuohon

Tytön aarteet sängyssä. Huomaa rälläkän laikka :)

tiistai 16. elokuuta 2011

Kipsilevyjä, sähköjä ja kylppärin muurausta

Väliseinien toinen puoli on levytetty ja tänään sähkötkin tuli vedetyksi. Isovanhemmat teki viime viikon töitä väliseinien kanssa ja maalasivat myös autotallia. Kylppärin muuraukseen meni koko viikon illat. Yllättävän iso homma, kun oli ikkunoiden ja ovien aukkoja. Muuraus oli semmoista palapelin kokoamista. Seuraavaksi mummo ja pappa jatkavat autotallin levytystä. Yritän itse tehdä sen minkä iltaisin kerkeää.

Hankittiin pieni sääasema, jonka avulla voi tarkkailla ilman kosteutta sekä ulkona että sisällä. Iltaisin on suljettu kaikki räppänät ja lämmitetty asuntoa puhaltimilla. Tavoitteena on ollut 50 % kosteus. Ei olla joka yö siihen päästy, kun ulkona on ollut päivisinkin pahimmillaan 70 % kosteus. Ensi viikolla pitäisi saada laite kierrättämään lämmintä vettä lattiassa. Pääsis kuivuminen vihdoin käyntiin.

eteinen




pariovikin saatiin porukalla asennettua



Lisäkoolaus tuottaa ongelmia nurkkaikkunassa. Karmi jää hiukan upoksiin.

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Loma loppuu, loma alkaa

Viiden viikon kesäloma on takana. Enää en herää aikaisin, kun muut vielä nukkuvat ja pukeudu haiseviin työhousuihini. Enää ei tarvitse tsekata että on monta vesipulloa mukana ja sormien haavat teipattuna. Toisaalta ei enää fiilistelyjä raikkaassa aamuilmassa raksalla.

Parin kuukauden arkityö siis edessä ja viimeistelyvaiheen koittaessa olen saanut luvan pitää vielä kolme viikkoa. No silloin on jo pimeää ja kylmää. Tästä lähtien taidan raksailla iltaisin ja tietysti lauantaisian. Sunnuntaita ollaan pyritty olemaan poissa raksalta. Tosin tänäänkin hoideltiin rästiin jääneitä hommia pari tuntia.

Viime postauksen jälkeen katon koolaus on saatu valmiiksi. Höyrynsulun teippaus otti aikansa ja on vihdoin valmis. Kun katto oli valmis, tein aukon ullakkoportaita varten. Oli haastavaa löytää sopiva väli ullakkoluukulle jonka koko 0n 700x1200. Korotetun katon villoituksia ja tuulensuojia tehtiin myös. Päätettiin koolata autotalli ja laittaa lisäeristystä 50 mm. Samalla sähkömiehen työ pitäisi helpottua. Pappa ja mummo teki koolasi, kunnes tavara loppui kesken. Ja mummo teippasi säntillisesti joka sauman.

Aloitettiin myös kylppärin kiviseinän rakennus. Jussin ja Tommin kanssa värkättiin sitä pystyyn parina iltana. Oli vähän ongelmia värkkien kanssa, mutta alkoihan se sujumaan. Seuraavaksi pitää alkaa varaamaan aukkoja hanakulmarasioille.

Sähkömieskin kävi asentamassa mittari- ja ryhmäkeskuksen. Vaasan sähkön miehiä odottelemme kytkemään mittarin ja viemään työmaakeskuksen mukanaan.

Lattialaatan siirtopalat poistettiin ja rako täytettiin urskalla. Sitäpä tuntuu kuluvan pullokaupalla, kuten höyrynsulkuteippejä rullatolkulla. Aijoo, viimeiset väliseinien paikat tuli merkattua ja käsiteltyä primerillä. Puolet väliseinien rungosta on nyt paikallaan ja huomisesta lähtien kirvesmies ja pappa pystyttävät loput ja ruuvaavat toiselle puolelle kipsilevyt. Sen jälkeen saa sähkömies tulla asennuspuuhiin.

Huomenna illalla on tarkoitus eristää viimeiset katon seinät villalla yläkautta. Sen jälkeen voisi tilata rakennekatselmuksen ja puhallusvillat. Kun villat on asennettu, voidaan laittaa väliaikainen sähkökattila kierrättämään lattiaputkissa vettä, jotta laatan kuivuminen lähtee vauhtiin. Ilmat ovat olleet pari päiviä kosteita. Suhteellinen kosteus on heilunut 70-90 % välillä, vaikka betonin kuivumiselle optimaalinen olisi 50 %. Ollaan tämän vuoksi suljettu talon räppänät yöksi ja käytetty kolmea pientä lämpöpuhallinta, jotta lämpö nousisi muutaman asteen ja kosteus siten laskisi.





keskiviikko 3. elokuuta 2011

Välikattoa ja -seiniä

Simons husin miehet saivat tänään aamulla korjattua väärät kattotuolit. Samalla he rakensivat pätkän väliseinää. Mummo ja pappa saivat autotallin ulkovuorauksen valmiiksi. TImpurin kanssa olemme tehneet muovitusta, koolausta ja tänään väliseinien alajuoksua. Pari kertaa meinasi tulla ongelmaa, kun kattotulien muutospiirustukset eivät vastanneet todellisuutta, mutta se sitten selvisi suunnittelijan tuuraajan kanssa keskustelulla. Myös reklamaatio katontekijän kanssa tuli päätökseen. Seuraavaksi kai viimeistellään välikatto ja aletaan nostamaan väliseiniä. Huomenna illalla aloitetaan kylppärin seinien muuraus ja seuraavina päivinä ullakon pystyseinien villoitus. Sen jälkeen voisi tilata puhallusvillan ja sen jälkeen saadaan lattialämmitys päälle.





maanantai 1. elokuuta 2011

Teippausta

Kirvesmies aloitti työt tänään. Kiinnitettiin yhdessä höyrynsulkua välikattoon. Hän teki myös ullakon ja korotetun välikaton seinää. Minä teippasin muovia kiinni aina iltaan saakka. Käytän Rakonor Sitko -teippiä. Se vaikuttaa mainiolta teipiltä verrattuna muihin myytävänä oleviin höyrynsulkuteippeihin. Sitä on suositeltu TM Rakennusmaailmassa ja mm. täällä  Ikävä kyllä sitä myydään Vaasassa vain K-Raudassa. Pakko alentua tuohon huonon palvelun mekkaan. Unohdin muuten mainita viime postauksessa, että lauantaina asenneltiin ylimääräiset tuulenohjaimet. Eli nyt tuulenohjain nousee 1,5 metriä yläpaarretta ylöspäin, jotta tuuli ei pöllytä ja lumi kastele villoja. Kiitos Jussille avusta!



Lepäsin lattialla ja tarkkailin työmme jälkiä