Rakennuspäiväkirja

keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Pohjatöiden kustannuksista

Autotallin rakennustavara saapuu ylihuomenna ja itse taloa aloitetaan maanantaina. Töissä on kaksi miestä, joten pystytys voi kestää yli viikon. Jännittää kuinka autotallin pystytys lähtee sujumaan. Tein tänään portaita etupihan luiskaan ja samalla käytin ensi kertaa ostamiamme pöytä- ja katkaisusahaa. Hain Clas Ohlsonilta pukkijalat ja kierrätyskeskuksesta vanhan laakaoven. Niistä sai tukevan työpöydän.

Tänään rakentelin portaita


Eilen tuli lasku pohjatöistä. Se oli vajaa 4 tonnia arvioitua suurempi. Sorastahan tuli aikamoiset kustannukset. Meidän tontilla sitä tarvittiin melkoisesti, koska talon kaakkoisnurkka nousi lähes 3 metriä korkeammalle. Kaivuritunteja kertyi 86. Olemme tosi tyytyväisiä urakoitsija Berglundin työhön.

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Digitaaliset laitteet hajoilevat

Jännä juttu, että en ole huomannut muissa blogeissa puhetta tavallisten digikameroiden ja kännyköiden sopimattumuudesta raksahommiin. Ensin teki kiinalainen ZTE Blade tenän. Kuuloke sirisee ja vinkuu niin ettei sitä voi enää käyttää. Avaamallakaan en saanut putsattua. Täytyi vaihtaa vanhaan noksuun, joka sentään vielä pelittää. Sillä ei vain voi ottaa kunnon kuvia sirpaloituneesta linssistä johtuen.

Digikamera teki tänään lopullisen lakon. Rohinaa on kuulunut jo pidemmän aikaa linssien välistä. Tänään se sanoi vain tylysti että "E18". Onhan se jo vanha, joten saan hyvän syyn lähteä kamerakaupoille :) Ja yritän pitää siitä parempaa huolta.

Ei siis kuvia tänään.

Aijoo, soitin Simons Husille ja sanoivat että ensi maanantaina alkavat asentaa alajuoksuja ja tiistaina elementit asennetaan. He saattavat toimittaa autotallin materiaalit jo tällä viikolla mikäli saavat kattotuolit valmiiksi (kai joku alihankkija tekee niitä). Voi siis olla että viikonloppuna päästään ihan oikeasti oikeasti rakentamaan taloa!

sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Polte niskassa

Juu, selkä kärvähti eilen raksalla puuhatessa. Tämä päivä meni tiilenkannon merkeissä ja kuopuksen synttäreitä valmistellessa. Aloin myös valmistelemaan junttapaalua, kun löysin sopivan aihion purkutyömaalta.

Olimme ensimmäiset asiakkaat

Tiiliä on jo lähes 20 neliötä

Lausunto maaurakoitsijan pikkukaivurissa

lauantai 25. kesäkuuta 2011

Lämmin päivä

Heräsin aamulla kolmelta ja muksut puoli seiskalta. Vanhempi tyttö jo ihmetteli miksi isi on niin ärjynä. Onneksi vaimo antoi mun nukkua aamupäivällä. Raksalla kerkesin kiinnittää puolet autotallin patolevyn suojalistasta, kunnes kiinnitystarvikkeet loppuivat. Sitten siirryin naulaamaan rappuset valmiiksi. Ilta vietettiin kaverien luona grillaamassa.

Huomenna haetaan loput ruuvit jotta saadaan patolevyhomma valmiiksi.
Väliaikaiset rappuset tuli naulattua kaikenmaailman keräilyeristä.

perjantai 24. kesäkuuta 2011

Juhannuspaalut

Kävimme tontilla urheilemassa paaluja soraan. Vaimo kaivoi urheasti kuoppaa ja minä toimin paalutuskoneena. Paistoimme myös makkaraa takapihalla. Tietysti juhannuskoivut pystytettiin nurkanpieliin. Nurkanpielet tosin vielä puuttuu. Hyvää Juhannusta!

Nokian kameran linssissä on säröjä. Siksi kuva on hiukan utuinen.

torstai 23. kesäkuuta 2011

Vain talo puuttuu

Hommat alkavat olla kaikinpuolin valmiina talolle. Vielä pitäisi juntata paaluja talon sisäpuolelle soratäyttöön. Paaluihin kiinnitetään ilmeisesti seinäelementtien tukipuut. Kenelläkään ideaa, miten paalut saisi kätevimmiin sorapatjan sisään?

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Säpinää

Seitsemältä tontille ja seitsemältä kotiin. Olin apumiehenä maanrakentajalle. Neljä rautakauppakäyntiä ja monenlaisia hommia raksalla. Tosi kuitti olo nyt. Sadevesiputket asennettu ja päärakennuksen täyttö valmiina. LVI-putket ja sähkö/kuituputket kohdistettu paikalleen. Myös vajaa puolet routaeristeistä on nyt paikallaan ja peitetty. Vielä säädetään kaivojen putkien korkeutta. Styroksit siirsin tontin etupuolelta takapihalle ja betoniraudat saatiin nostatettua suoraan takapihalle. Illalla vaimo ja tytöt tulivat tontille ja tarjosivat meille kaikille kahvit ja muffinsseja.

sähköputkien siirtäminen paikalleen oli hankalaa, koska liitos sokkelin alla
Levytystä. Patolevyn naulasin äkkiä paikalleen aamulla. Lista vielä puuttuu.
Tuli hankittua t-haaroja vaikka y-haarat olis ollu kuulemma kätevämpiä.
Talo alkaa olla täytetty.
Styroksit painaa yllättävän paljon, kun niitä on tarpeeksi :)

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

Sunnuntaisin ei sitten tehdä raksahommia.

No ihan vähän. Ensin teimme saalistusmatkan kaupungin toiselle laidalle. Saimme nimittäin ystävällisiltä bloggajilta luvan hakea purkutyömaaltansa vanhoja tiilejä. Kiitos heille siitä. Tiiliä kertyi reilu 5 neliötä eli lisää tarvitaan.

Tuli kiire viedä vanhempi tyttö synttäreille. Hän sai elämänsä ensimmäisen kutsun. Itse painuin hankkimaan lisää patolevyn suojalistaa ja poranteriä. Ainoa aukioleva kauppa sunnuntaisin oli Byggmax. Harmi että heidän listansa on erimallista kuin aiemmin käyttämäni. Yritin sovittaa listat huomaamattomasti yhteen.

Tontti hiljenee pariksi päiväksi työmatkan takia. Loppuviikko mennee autotallin patolevyssä, rakennustavaran sijoittelussa tontille (kuorma saapuu jossain vaiheessa viikkoa) ja jos maaurakoitsija aloittaa täyttötyön, myös routaeristeitä ja sadevesiputkia alamme asentamaan.

Tenniskyynärpäästä sen verran, että se alkaa olla aika hyvässä kunnossa. Ranteen kiertäminen vihlaisee edelleen, mutta muuten sitä voi käyttää kuin vasentakin.

Kahta erilaista suojanauhaa limitettynä. Aika huomaamaton siitä tuli.
Tiiliä takapihan kiveykseen.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Touhukas päivä

Äitille uudet hiukset, lapset Wasalandiassa, 9 säkkiä laastia sokkeliin ja 40 metriä patolevyä kiinni.



Bongasin hupaisan homelaminaatin Byggmaxissa

perjantai 17. kesäkuuta 2011

Lälliä sokkeliin

Olipa vauhdikas päivä. Aamu alkoi soittelukierroksella. Simons husin kanssa sovittiin joistain tilauksen yksityiskohdista. Päivällä vastaava kävi tarkistamassa autotallin raudoitusta ja samalla neuvoi laittamaan patolevyt. Kävin hakeen kaikkea hommaan tarvittavaa tavaraa Pohjanmaan raudasta ja Byggmaxista, joista jälkimmäisessä saa kyllä eräältä myyjältä hyvää palvelua. No, kävin myös konevuokraamossa 2 kertaa mutta kerron siitä myöhemmin.

Asuinakennuksen muotteja poistettiin päivällä.

Autotallin sokkeli

Terassiovien kohdalle valu pullahti. Onneksi sisäänpäin


Liukenin töistä hyvissä ajoin, jotta kerkesin tekemään hankintoja ajoissa :) Ilta meni sitten raksalla perustuksen "viistoamisessa" eli läjäsin muurauslaastua anturan ja sokkelin kulmaan. Tehtiin sitä vanhemman tytön kanssa.

7 säkkiä tehty - 9 jäljellä

torstai 16. kesäkuuta 2011

Sokkelin valua ja rappusia

Sokkelin valu aikaistui pari tuntia. Onneksi vastaava kerkesi tarkistamaan raudoitukset. Talotimpan porukka teki rivakasti töitä. Joitain ongelmia heillä oli muottien tukirautojen kanssa, mutta saivat korjattua. Ensin he aikoivat valaa autotallin sokkelin ensi viikolla, mutta onneksi päättivätkin tehdä sen jo huomenna. Joudun vaan taas soittamaan vastaavalle. Välillä jo vähän nolottaa soitella monta kertaa päivässä. No, huomenna hän saa sanoa painavan sanansa patolevyistä. Että asennetaanko vai ei.

Valu juuri aloitettu.

Kyllä, se on kuiva.
Talotimppa asensi illalla vielä autotallin ulomman muotin


Kävin myös tekemässä tilaukset styroksista, sadevesitarvikkeista ja raudoitusverkoista. Pohjanmaan raudassa oli sopiva hinta ja joustava palvelu. Samalla kun sokkelia valettiin, aloin värkkäämään väliaikaisia rappusia takapihalle. Mukavampi siirrellä tavaraa portaita pitkin kuin kahlata kivikossa. Takapihalle on siis tarkoitus varastoida tavaraa, koska sinne pääsee vielä ajamaan vanhaa metsätietä pitkin.

Rappusten niskapuut valmiina

keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Perustusmuotit tontilla

Alkuperäisen suunnitelman mukaan perustukset piti tehdä ensi viikolla. Koska pohjat valmistuivat jo eilen, soitin Talotimpalle ja kysyin, haluavatko he tulla tekemään perustuksia jo aikaisemmin. Vapaa porukka löytyi Kokkolasta ja he aloittavat huomenna. Muutama tunti sitten ensimmäiset muotit nostettiinkin tontille.

Olin jo vähän hermostunut, että hätiköimmekö liikaa. Soitin vastaavalle ja hän sanoi että kerkeää tulla tarkistamaan raudoitukset ennen valua. Talotimppalaiset aikovat siis valaa huomenna jos kerkeävät.

Menin tontille kaivamaan varausputkia sokkelin alle, jos vaikka joudumme joskus hankkimaan maalämmön. Vastaava sanoi että yksi 110 putki riittää. Naapurin mielestä niitä pitäisi olla kaksi ja 50 mm vesiputkelle. Laitoin sitten kolme, kun se on tässä vaiheessa niin helppoa. Tosin onnistuin putkea juntatessa jättämään pikkurillin nivelen putken ja kiven väliin. Sattui...

Vaimo muuten ottaa jotenkin tosi rauhallisesti tämän rakentamistouhun. Minä kun en malta pysyä paikollaan.

Varausten etäisyys talon kulmaan.
Muotteja ja raudoituksia nostellaan tontille.
Rapean näköisiä muotteja :)

tiistai 14. kesäkuuta 2011

Pohjatyöt valmistuivat

Maaurakointi Berglund teki aivan erinomaisen hyvää työtä. Hän sai tänään hommansa valmiiksi. Aamulla sähkäri oli käynyt asentamassa pihakaapelit ja valokuidun jakokaapin luota sisään. Loppupäivä oli mennyt pohjan tasoittamisessa. Lopputuloksesta ei ole kuvia, mutta alla kuvia työn edistymisestä.

Itse en kerennyt kuin käydä kahdesti tontilla toteamassa tilanteen. Työpalaveri kesti aamusta neljään saakka. Eilen asennetuista ulkopuolisista LVI-töistä tuli jo tänään lasku. Se oli 350 € enemmän kuin oletin. Styroksitarjous puolestaan oli 410 € edullisempi kuin odotin, joten plussan puolella vielä mennään :)

Kaapelit kodinhoitohuoneen kohdalla
Tasoitustyö käynnissä alapihalta katsottuna

maanantai 13. kesäkuuta 2011

Viheltää!

Talon ulkopuoliset viemärit, vesijohdon suojaputket ja salaojat asennettiin tänään. LVI-miehet teki hommat aamulla parissa tunnissa. Kaupunki liitti veden ja veti putken talolle. Minä asensin salaojaputkia paikalleen ja kaivuri teki uraa ja täyttöä. Se oli äkkiä tehty. Onneksi, sillä sää oli hirveä - vettä sataa välillä kaatamalla ja lämpöä +9. Ihme äärimmäisyyksiä nämä ilmat.

Jännitystä toi naapurin toistaitoiset räjäyttäjät. Pari kertaa räjähdysmaton alta ilmaan sinkoili kiviä, mutta menivät metsää kohti. Lähdin sitten protestoimaan asiasta, kun lopulta räjäyttivät ilman varoitusääntä ja kolme lohkaretta lensi meidän tontille. Yksi niistä läsähti meidän autoon. Osui renkaaseen ja lokasuojaan. Lupasivat että huomenna vakuutusyhtiöstä soitetaan ja korvaus tulee.

Onneksi osui renkaaseen.
Lentänyt objekti.
LVI-miehet asensivat viemärit ja veden suojaputken
Viemärikaivo ja taustalle pihavesikaivo

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Vanhoja huonekaluja hakemassa

Matkattiin Kurikkaan noutamaan piironkia. Eilinen reissu oli hikinen. Onneksi lämpötila tippui tänä aamuna 15 astetta. Tontilla ei ole tapahtunut juuri mitään. Yksi hiekkakasa oli ilmestynyt pihalle ja vietiin myös pari puutarhatuolia raksalle.

Samantyylinen piironki kuin aiempi vaatekaappi. Hieno!
Tytöt ottivat piirongin heti omakseen.
Mukaan tarttui myös SPR:n tarvikekaappi 50-luvulta.
Sisältä hienossa kunnossa ja tarvikkeetkin mukana.
Mukana esim. lasinen sorsa ja emaliastioita.
Sairaalavaatteetkin oli hyllyssä :)

perjantai 10. kesäkuuta 2011

Kuuminta hottia

Siirtelin aamulla putkitavaroita ja tuntui, jotta läkähdyn siihen paikkaan. Housutkin repesi perseestä, kun nihkeyttään tarttuivat reisiin. Muuta mainittavaa tämän päivän tapahtumista on kanaalin valmistuminen kakkaputkille ja juoksevalle vedelle. Myös talon nurkat merkattiin kaupungin puolesta edulliseen 455 euron hintaan. Harkitsin jo ammatinvaihtoa.

Kaivurimies teki lisätäyttöä autotallin nurkalle, kun oli jäänyt vajaaksi. Takapihalle oli tuotu ja levitetty maata nurmikon alle. Hommat jatkuvat maanantaina. Ensi viikko kuluu ilmeisesti erilaisten putkien ja kaapeleiden asennuksen merkeissä. Huomenna lähdetään hakemaan uutta vaimon bongaamaa vaatepiironkia maakunnasta, Kurikasta. Hauska myyjä muuten - sanoi että ei olisi myynyt piironkia vaimon tinkaamaan hintaan, jos olisimme olleet Seinäjoelta.

Kanaali asunnolle ja haara myös autotallille.

torstai 9. kesäkuuta 2011

Maatöitä ja soitteluja

Kaikki tapahtuu nyt nopeasti. Kaivuri tuli tontille maanantai-iltana ja nyt isoimmat täytöt ovat jo valmiina ja tiivistystyö tehty.  Ollaan tosi tyytyväisiä maaurakoitsijan työhön tähän asti. Pihasuunnitelmasta ollaan pystytty pitämään kiinni lukuunottamatta kaadettuja kolmea puuta.

Aamulla putkiurakoitsijana ja maanrakentajan kanssa tavattiin tontilla ja he sopivat kanaalien kaivamisesta ja aikataulusta. Ulkopuoliset putkityöt aloitetaan maanantaina. Tilasin myös Vaasan vedeltä vesijohdon liittämistyön tarvikkeineen maanantaiksi. Sitten tilasin huomisaamuksi Mittaustoimesta sijaintipaalutuksen.

Soraa ajettiin kovalla sykkeellä.
Isompi aurinkosuoja.
Kaivuri tönöttää olohuoneessamme.

keskiviikko 8. kesäkuuta 2011

Räjäytyksiä ja täyttöjä

Maatyöt jatkuvat rivakkaan tahtiin. Hellettä piisasi parhaimmillaan +32. Kaivurimiehemme siirsi isot kivet tontin itäreunalle sekä pihan ja talon välille. Sitten hän porasi reiät isoihin kiviin, räjäytti ne ja levitti täytteeksi. Soraa on ajettu kai 4 kuormaa, ja nyt etupihalle pääsi jo ajamaan autolla. Hienoa työtä kaivurimieheltä!

Yhteensä 7 lohkaretta räjäytettiin. Tässä meneillään poraus. +32 ja kivipölyä.
Räjäytyksen tulos keskellä ja ensimmäiset sorat oikealla.
Itäinen reuna rajattiin lohkareilla. Korkeusero rajalta 6 metrin päähän kivijalan juureen yli 2 metriä.
Takapihan tuleva nurmikkoalue tontin takakulmasta katsottuna.
Päivän päätteeksi pääsin tekemän neitsytajon talon etupihalle.