Rakennuspäiväkirja

torstai 14. huhtikuuta 2011

Kipsilevyjen saumauksesta

Joitain vuosia sitten jouduin sukulaisten työmaalla saumaamaan väliseinien kipsilevyjä. Jouduin lähinnä hiontahommiin. Muistan käyttäneeni käsikäyttöistä varrellista hiontatasoa. Mietin silloin, että eikö tätä hommaa voisi tehdä helpommin. Saumaus, paperinauhan kiinnittäminen ja pakkelin levittäminen tuntuivat hitailta työvaiheelta.

Onneksi amerikkalaiset ovat keksineet kaikenlaista helpottamaan tätä työtä. Bazookalla homma kävisi näppärästi. Mutta liikaa hintaa omakotitalorakentajalle. Huomaa myös skywalker-jatkojalat!


Kertaluonteiseen rakentamiseen voisi sopia ns. banjo, jollaisten mainoksia olen nähnyt Suomessakin. Banjoja saa peltisinä ja muovisina. Suomessa muovinen Homax maksoi 150 euroa, ebayssa postikuluineen vain 62 euroa. Pitihän se tilata. Sillä teippaus näkyy käyvän näppärästi:


Kulmien teippaus askarrutti. Banjolla senkin pitäisi onnistua, jos on käytässä kulmaan sopiva lasta. Kävin etsimässä rautakaupoista lastoja sisä- ja ulkokulmiin, mutta ei löytynyt. Onneksi niitäkin sai tilattua amazon.co.uk:sta. Alla on kuva lastoista (Marshalltown) ja videolinkki nurkkien saumauksesta. Jos kaikki kävisi kuten videoissa, hommaan ei pitäisi tuhrautua montaa päivää.


Sitten kun ruuvikannat ja saumat on tasoitettu, on hionnan vuoro. Se tuntuu olevan yksitoikkoista ja pölyistä hommaa. Mieluiten sen tekisi koneella ja pölynpoistolla. Porter Cable -hiomakoneet olisivat kova sana, mutta ostettuna liian kalliita enkä löytänyt niitä vaasalaisten konevuokraamojen valikoimista. Banjon kaupankylkiäisenä tarjottiin edullisesti (tietenkin) imulla varustettua varrellista hiontatasoa. Hyde on sen nimi. Se saapui tänään postissa. Imu toimii ainakin hyvin. Tosin käsikäyttöisenä kädet silläkin väsyy. Ajattelin kokeilla myös epäkesko- ja tasohiomakonetta. Täytyy olla tarkkana että tulee tasainen hiomajälki.

Hyde dust-free sander:

1 kommentti:

jk kirjoitti...

Minkä maan ebaystä / keneltä myyjältä ostit banjon? Onko ollut ns. "hintansa väärti"?