Rakennuspäiväkirja

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Rakentamisen kustannuksista, osa 1


Rakentamisen kustannusten arvioimista varten teimme excel-taulukon. Kustannusten jyvittämiseen käytettiin apuna jotain pientalon kustannuksista kertovaa kirjaa. Lisäksi rakentaja.fi ja OP:n laskureista otettiin oppia ja yritettiin tehdä sellainen taulukko, joka kattaisi koko meidän projektin kustannukset. Voisin tässä omankin muistin virkistämiseksi käydä noita kustannuksia läpi luokittain. Jos joku on kiinnostunut hyödyntämään meidän taulukkoa, voin laittaa linkin excel-tiedostoon. Linkkaan sen sitten lopuksi kun olen käynyt kaikki luokat läpi.



Taulukossa vasemmalle on merkattu se asia mistä kustannus tulee, sitten on materiaalin osuus (kustannus), työn osuus (hinta ja kuka tekee), kustannus yhteensä ja tarkennus. Vähän hassusti luokan kokonaiskustannukset ovat ylhäällä yhteishintojen yläpuolella.

Ensimmäisenä on sellainen epämääräinen luokka kuin Rakennuttaminen. Siihen ympättiin kaikki liittymät, suunnittelut ja kunnalle maksettavat lahjukset. Onpa siellä myös rakennusajan korko. Korkoa ei laskettu kovin tarkasti. Lainapääomaa on aluksi vähän ja viimeisinä kuukausina maksetaan täydestä lainasta. Eli ensimmäisinä kuukausina korko on pieni ja lopussa suuri. Meillä rakentaminen kestänee noin 9 kk. Taulukossa korkokustannukset ovat niin että maksaisimme täydestä lainasta 6 kk 3 % korkoa. Vuokraamokustannuksiakaan en ole kovin tarkkaan ennakoinut. Luulen että vuokrauskulut voivat olla pienemmät, kun noita työkaluja on tullut hankittua omaksi melkoisesti :)

Suunnittelun kustannuksia emme ole eritelleet vaan ne kuuluivat talotoimituksen kokonaishintaan. Toinen sekalainen luokka on Työmaan kustannukset. Vastaavan mestarin tehtävät ovat melko suppeat. Työkalujen osuus on melko suuri. Tarkoitus on myydä niistä osa pois projektin päätyttyä. Työkalut jotka pidämme projektin jälkeenkin, on hankittu isännän tulevaa puuverstasta ajatellen. Tarvikkeiden osuutta emme ole tarkasti laskeneet. Se saattaa muodostua pienemmäksi.

Alun perin ajattelimme ottaa sähköliittymän suoraan lopulliseen mittarikeskukseen, koska väliaikainen työmaakeskus maksaa. Mittarikeskus ajateltiin sijoittaa ensin pukille ja autotallin rungon valmistuessa siirrettäisiin seinään lopulliseen paikkaansa. Homman tekee ilmeisesti haastavaksi se ettei pukille kiinnitettyä mittauskeskusta saa siirtää jännitteisenä. Keskus pitäisi osata sijoittaa heti alussa juuri oikeaan, väliaikaiseen kohtaan, jossa se ei olisi maaurakoinnin ja tavaroiden tiellä – ja vielä niin ettei sen siirto lopulliseen paikkaan teettäisi turhia kaivuutöitä. Minulle tämä kuvio tuntui epäselvältä. Sähköurakoitsija sitten neuvoi ottamaan työmaakeskuksen siihen asti kunnes lopullinen sijoituspaikka eli autotallin seinä on valmis. Ihan järkevältä kuulosti sähkömiehen perustelut – työmaakeskus on helpompi maadoituksen ja maanrakennuksen kannalta. Ei siirtelyä eikä ylimääräistä kaivamista. Lisähinta tulee takaisin ajansäästönä. Ehkä se on näin? Meidän pihan edessä sattuu olemaan jakokaappi, joten työmaakeskus asetetaan siihen roikkumaan. Eipä tarvitse rakentaa pukkia sitä varten.

1 kommentti:

https://kodinplaza.fi/rakennuspalvelut/talon-rakentaminen/hinta kirjoitti...

Muutamissa blogeissa on eritelty näitä kustannuksia ja niistä on kyllä erittäin paljon hyötyä. Näkee vähän paljonko talon rakentaminen maksaa.